Αφρικανικές ακρογιαλιές με ζαχαρένια άμμο και φοινικόδεντρα, αμμόλοφοι και τιρκουάζ νερά να τα πιεις στο ποτήρι, ορεινά τοπία και επιβλητικά φαράγγια λάμπουν στο φως του μεσογειακού ήλιου και μας αποκαλύπτουν την ανεπανάληπτη τοπιογραφία της μεγαλονήσου.
Με αφετηρία τη Σητεία
Με τη λάμψη και τα χρώματα του θαλασσινού Νότου, κοντά στην παγκοσμίως γνωστή παραλία του Βάι, αλλά και με πρόσβαση στις τροπικές παραλίες του Λιβυκού πελάγους, η Σητεία είναι μια από τις κρητικές πόλεις που δύσκολα μπορείς να προσπεράσεις.
Η παραλιακή πόλη, γενέτειρα του ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου, δημιουργού του «Ερωτόκριτου», απέχει από τον Αγιο Νικόλαο 73 χιλιόμετρα και είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας ομώνυμης πολιτείας.
Το ενετικό φρούριο Καζάρμα, που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, και το χαριτωμένο λιμανάκι με τα πολύχρωμα καΐκια μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Το βενετσιάνικο κάστρο κάθε καλοκαίρι υποδέχεται τις ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Σητείας με την ονομασία «Κορνάρεια» και αποτελούν το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού.
Σίγουρα αξίζει να αναζητήσετε το αναπαλαιωμένο αρχοντικό που στεγάζει σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο.
Από τη Σητεία με πορεία ανατολική θα καταλήξετε στο Βάι (28 χλμ.).
Περίπου πέντε χιλιάδες φοινικόδεντρα, που ανήκουν στο σπάνιο είδος του κρητικού φοίνικα, καλύπτουν μια έκταση που ξεπερνά τα 300 στρέμματα.
Η περιοχή είναι περιφραγμένη και προστατεύεται. Βέβαια η αμμουδερή ακρογιαλιά είναι από τις πιο αξιοποιημένες του νησιού και μαζεύει πολύ κόσμο.
Αν επιζητάτε ησυχία, σε δέκα λεπτά με τα πόδια θα προσεγγίσετε ακόμα μια ακτή που βρίσκεται λίγο νοτιότερα. Με το αυτοκίνητο θα φτάσετε ώς τις παραλίες του Ιτανου (2 χλμ. βόρεια από το Βάι).
Στη διαδρομή προς το Βάι αξίζει μια στάση στη Μονή Τοπλού (20 χλμ. ανατολικά από τη Σητεία), που είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά μοναστήρια της μεγαλονήσου (κτίσμα του 15ου αι.).
Οι ακτές της Ανατολής
Ο κόλπος του Παλαίκαστρου (20 χλμ. ανατολικά της Σητείας) οριοθετείται προς Βορρά από το ακρωτήρι Τέντα και προς Νότο από το ακρωτήρι Πλάκα.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της παραθαλάσσιας περιοχής είναι η νησίδα Γκράντες, που με τη μακρόστενη παρουσία της φράζει την είσοδο του κόλπου, και ο κοκκινωπός βράχος ύψους 120 μ., το λεγόμενο από τους ντόπιους Καστρί, που χωρίζει στα δύο τη φυσική συνέχεια της ακτής δημιουργώντας τα ακρογιάλια Κουρεμένος και Χιόνα.
Στο νότιο άκρο της παραλίας Κουρεμένος, όπου πνέουν ισχυροί τοπικοί άνεμοι λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών, δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για όσους ασχολούνται με το wind surf.
Ετσι εδώ και μερικά χρόνια στην περιοχή καταφτάνουν από κάθε άκρη της Γης φίλοι του αθλήματος που έχουν δημιουργήσει το δικό τους πολύχρωμο στέκι.
Το χωριό Ζάκρος (35 χλμ. νότια και ανατολικά της Σητείας) βρίσκεται χτισμένο στα μεσόγεια σ’ ένα καθαρά αγροτικό τοπίο.
Ασφάλτινος δρόμος (7 χλμ.) οδηγεί στην παραλία του Κάτω Ζάκρου όπου υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραλιακά ταβερνάκια.
Νοτιοανατολικά του χωριού Ζάκρος βρίσκεται το Φαράγγι των Νεκρών, που με μια εντυπωσιακή έξοδο στο πέλαγος σβήνει το χάσμα του στη θάλασσα, αποκαλύπτοντας μια πανέμορφη παραλία.
Στον ίδιο φυσικό χώρο απλώνει τ’ απομεινάρια της η σπουδαία υστερομινωική πολιτεία του Ζάκρου, όπου έχει έρθει στο φως μινωικό ανάκτορο 8.000 τ.μ. με πάνω από 300 διαμερίσματα! Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα ανακαλύφθηκαν και πινακίδες με τη Γραμμική Γραφή Α.
Για τους περιπατητές αξιόλογη είναι η διαδρομή που διασχίζει το φαράγγι και καταλήγει στη θάλασσα.
Από το μεσόγειο χωριό Ζυρός (30 χιλιόμετρα νότια και ανατολικά της Σητείας) θα κατηφορίσετε για τις ακτές του Ξηρόκαμπου.
Το θέαμα της παραλίας από ψηλά είναι ανυπέρβλητο και θα σας κάνει να ξεχάσετε τις απίστευτες στροφές.
Ο δρόμος καταλήγει στην κυρίως παραλία που ξανοίγει το αμμουδερό της τόξο στον μυχό καλογραμμένου όρμου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραθαλάσσια περιοχή Αλατσολίμνη, απ’ όπου μέχρι πρόσφατα οι ντόπιοι συνέλεγαν το αλάτι.
Από την Ιεράπετρα ώς τη Χρυσή
Οι ιστορικές ρίζες της Ιεράπετρας χάνονται στα βάθη των Μινωικών χρόνων. Το φρούριο Καλέ, που χτίστηκε το 1212 από τον Γενοβέζο πειρατή Πεσκατόρε, διατηρείται σε άριστη κατάσταση.
Στο κέντρο, αξίζει να δείτε το τζαμί και την Οθωμανική κρήνη. Βέβαια η Ιεράπετρα είναι γνωστη για τις καταπληκτικές παραλίες της, που την περιβάλουν από παντού.
Υψηλής αισθητικής αξίας και ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς είναι η παραλιακή διαδρομή που ξεκινά από την Ιεράπετρα και κατευθύνεται προς τις παραλίες Φέρμα, Αγία Φωτιά, Γαλήνη, Μαύρος Κόλυμπος, Αγιος Παντελεήμονας, Μακρυγιαλός, Ανάληψη, οι οποίες συναγωνίζονται σε ομορφιά η μια την άλλη.
Εκδρομικά πλοιάρια που αναχωρούν καθημερινά από την Ιεράπετρα θα σας μεταφέρουν στη νησίδα Χρυσή (7,5 ν.μ., περίπου 1 ώρα ταξίδι) που είναι ένα από τα νοτιότερα σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό νησί μήκους μόλις 7 χιλιομέτρων και πλάτους 2 χιλιομέτρων με πραγματικά εξωτικό τοπίο, που δημιουργούν τα διάφανα νερά, οι εκτεταμένοι αμμόλοφοι και τα δάση από κέδρους (πρόκειται για το είδος του λιβανέζικου κέδρου που εδώ βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσής του στην Ευρώπη!). Στο νησάκι υπάρχει καντίνα και μια ταβέρνα.
↝ Παραλία Ξηρόκαμπου:
① «Αίολος apartments» τηλ. 28430- 26197
② «Πέτρινο» τηλ. 28430 26702
↝ Παραλία Χιόνα:
① «Hiona studios» τηλ. 28430- 29623
↝ Παραλία Κουρεμένος:
① «Grandes» τηλ. 28430-61496
② «Casa di mare» τηλ. 697 398 7579
③ «Γλάρος» τηλ. 694 882 9057
④ «Βίλα Αμαλία» τηλ. 28430-61047
↝ Παραλία Αγία Φωτιά:
① «Δωμάτια Αγία Φωτιά» τηλ. 28420 61288
② «Μarkos-studios» τηλ. 697 725 5467
↝ Παραλία Κάτω Ζάκρου:
① Διαμερίσματα επί της παραλίας, τηλ. 28430 26893
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου