Χαμηλότατο ήταν φέτος το ενδιαφέρον των υποψήφιων για μίσθωση παραλιών στο νησί, μία κατάσταση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν που καταγράφηκε λόγου χάρη στη γειτονική Κεφαλονιά όπου οι τιμές μίσθωσης χτύπησαν
ρεκόρ.
Αντίθετα, στη Ζάκυνθο το ενδιαφέρον για τη δημοπρασία που τελέστηκε από το Δήμο, με σκοπό την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους εν δυνάμει ενοικιαστές ήταν μηδενικό. Όπως λένε επιγραμματικά στην ΗΜΕΡΑ εκπρόσωποι από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Ζακύνθου «φέτος δεν είχαμε κανένα χτύπημα για καμία παραλία». Αυτό σημαίνει πως για κάθε παραλία της Ζακύνθου που δημοπρατήθηκε δεν εμφανίστηκε δεύτερος ενδιαφερόμενος για να «χτυπήσει» και έτσι οι παραλίες αυτές παραχωρήθηκαν στους μοναδικούς ενδιαφερόμενους το κάθε «πόστου», όπως λέγεται η έκταση που μισθώνεται ανά παραλία.
Πιο συγκεκριμένα και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πίνακα Παραχώρησης Χώρων εντός Αιγιαλού με Δημοπρασία, οι τιμές που διαμορφώθηκαν ανά παραλία στο νησί είναι οι εξής:
•Στο Κερί για έκταση 106 τετραγωνικών μέτρων επιτεύχθηκε μίσθωμα αξίας 614 ευρώ.
•Στο Καλαμάκι, για συνολικά 8 πόστα, επιτεύχθηκε μίσθωμα συνολικής αξίας 12.680 ευρώ
•Για πόστο έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων στο Βασιλικό, το μίσθωμα έφτασε τα 4.591 ευρώ
•Για 2 πόστα στις Ορθωνιές, το μίσθωμα έφτασε τα 1.058 ευρώ
Αντίστοιχα ήταν και τα ποσά για μισθώματα πόστων για θαλάσσια σπορ, στις παραλίες του Κεριού, της Λιθακιάς (Αγ. Σώστης), του Παντοκράτορα (Λαγανάς), του Βασιλικού, του Αργασιού και του Πλάνου (Τσιλιβή). Για κάθε ένα από τα πόστα που αφορούσαν είτε σετ ομπρέλας-ξαπλώστρας είτε θαλασσίων σπορ, εμφανίστηκε μόνον ένας ενδιαφερόμενος.
Για να αναφέρουμε ένα απλό παράδειγμα του ενδιαφέροντος αυτού, η τιμή εκκίνησης για πόστο για σετ ομπρελοξαπλώστρας στο Κερί, ήταν 7.200 ευρώ, αλλά δεν εμφανίστηκε κάποιος ενδιαφερόμενος. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σε καμία παραλία δεν προσφέρθηκε ποσό μεγαλύτερο από 3.000 ευρώ.
Για να κατανοήσουμε τη διαφορά, τη σεζόν του 2016, η αντίστοιχη δημοπρασία, ανέδειξε μισθωτή που πλήρωσε 15.000 ευρώ για παραλία του νησιού. Φέτος, τέτοια νούμερα δεν χτυπήθηκαν σε καμία από τις παραλίες του νησιού ούτε καν στις πιο κοσμοπολίτικες και διάσημες.
Ετσι, οι «χρυσές παραλίες» που καταγράφησαν, ανάλογα με τα μισθώματά τους, σε νησιά όπως η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα ή σε νησιά του Αιγαίου, στη Ζάκυνθο δεν υπάρχουν. Το ενδιαφέρον επομένως εντοπίζεται από συγκεκριμένους επιχειρηματίες και σε συγκεκριμένες περιοχές ενώ ενδιαφέρον από ανταγωνιστές επιχειρηματίες δεν καταγράφεται πουθενά τη φετινή σεζόν.
Πλήρως αντίθεση είναι η εικόνα που εμφανίζει φέτος το ενδιαφέρον για τη μίσθωση παραλιών στη γειτονική Κεφαλονιά. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα έρχεται από την παραλία «Παλιοσταφίδα» στη Λάση, η οποία, από ένα σύνολο 47 παραλιών του νησιού που δημοπρατήθηκαν για τη φετινή σεζόν, χτύπησε ρεκόρ με ύψος μισθώματος 45.100 ευρώ, όταν η ίδια παραλία το 2016 μισθώθηκε για ποσό 5.050 ευρώ –και αυτό το ποσό ρεκόρ αφορά έκταση πόστου όχι μεγαλύτερη από 150 τετραγωνικά μέτρα.
imerazante.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου